Anlaşmalı Boşanma nedir?

Malatya Anlaşmalı Boşanma

Anlaşmalı boşanmaya 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166.maddesinde yer verilmiştir.Buna göre;

………..

” Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz “

şeklinde 166/3 maddesinde anlaşmalı boşanma ifade edilmiştir.Kanuni ifadeyle 166.madde evlilik birliğinin temelinden sarsılması olarak açıklanmışsa da 3.fıkrada tarafların iradelerinin aynı yönde olması ve belirli koşulların oluşması halinde,tarafların boşanma yönündeki iradelerine sonuç bağlamış ve bu durum “Anlaşmalı Boşanma” olarak ifade edilmiştir.Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için belirli koşulların oluşması gerekmektedir.Bunlar;

Evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması,

Eşlerin birlikte başvurması veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi,

Hakimin tarafları bizzat dinlemesi,

Tarafların iradelerini serbestçe açıkladığına kanaat getirilmeli,

Hakimin düzenlemeyi uygun bulması gerekir.Ayrıca hakim tarafların menfaatlerini göz önünde bulundurarak gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.

Gerek Anlaşmalı,gerek çekişmeli boşanma davalarında hak kayıpları yaşamamak ve ileride daha büyük sorunlara yol açabilecek yanlış hukuki işlemler yapmamak adına bir avukat yardımından yararlanılması tavsiye edilir.

 

 

 

 

Bu yazıya oy vermek için tıklayın!
[Genel Toplam: 0 Ortalama: 0]


Call Now ButtonRandevu İçin Ara